& Валута:
/ BGN
Валута
  • BGN
  • EUR
0
& Валута:
/ BGN
Валута
  • BGN
  • EUR
  •    

Батерия за Фотоапарат

 

 

Филтри
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10»
Страница 1 от 20
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10»

Батерии за фотоапарат

Батерии за Фотоапарати – Въведение

 

Паралелно с широкото навлизане на дигиталните фотоапарати се развиха и съответно видовете батерии с които се захранват те. В началото за основно захранване се използваха стандартните батерии – най-вече AA от 1.5V с алтернатива акумулаторни AA с напрежение 1.2V. За съжаление този тип батерии не можаха  да обезпечат  необходимата консумация на енергия на все по-развиващите се иновации на дигиталните фотоапарати, като мощни светкавици, сензори за движение, автоматични обективи и най-вече огромни дисплей,  именно поради това в индустрията се наложиха литиево йонните батерии за фотоапарати.

 

Батерии за Фотоапарати – Видове

 

Според химичния състав се използват следните батерии за фотоапарати:

 

  • Алкални стандартни (или презареждащи стандартни)
  • Литиеви
  • Литиево-йонни

 

 

Литиево йонните батерии са с напрежение 3.6V или 7.2V. Често жаргонно се използва думата волтаж вместо напрежение, но така или иначе става дума за едно и също нещо.  Тези батерии са призматични или бъбрековидни по размер в зависимост от различни фактори.

Често срещаме заместители на батерии за фотоапарати с по-високо напрежение например, вместо 3.6V батерията е 3.7V, както и 7.2V и 7.4V по-често при батерии за видеокамери.

 

Въпросът е 3.6V или 3.7V батерия?

 

Отговора е винаги избирайте по-високото напрежение!  Ще попитате защо ?

 

За да отговорим на този въпрос и отговора да бъде разбран, ще бъдем малко по-изчерпателни в отговора.

 

Първо ще разгледаме най-важната характеристика на всяка батерия за фотоапарат, а именно – мощността с която е свързано и по-високото напрежение от 3.7V вместо 3.6V.

 

Мощността е произвидение между капацитета и напрежението.

 

 C (Ah) * V (V) = P  (Wh)

 

или образно казано ако имаме една батерия с еднакъв капацитет, съответно при напрежения 3.6 и 3.7V ще имаме съответно по-голяма мощност с по-голямото напрежение: 

нека C (капацитет) е равен на 1000 mAh и заместим във формулата:

 

1000 mAh * 3.6 V = 3600 Wh  <  ​1000 mAh * 3.7 V = 3700 Wh

 

Второ важно нещо свързано с по-високото напрежение е капацитета. Какво представлява капацитета на една батерия е доста подвеждащ въпрос. Свикнали сме да четем дадени параметри без въобще да се замисляме реални ли са те. По тази тема можем да говорим много, но нека се спрем на най-важните аспекти от нея.

 

Ако капацитета е 2000 mAh той е за целия диапазон от напрежение на батерията или на кратко, това е пълния капацитет измерен до 0V , а вие можете да използвате едва една част от него, защото никога не можете да използвате батерията за фотоапарат до 0V.

 

На какво се дължи това ? Отговора е лесен - вашият фотоапарат ще се захранва от батерията до определено напрежение, което варира до 3V ± 0.2V. Под това напрежение фотоапарата ще изключи батерията докато не бъде заредена отново до напрежение по високо от 3V..

 

Реално всяка 3.6V или 3.7V батерия след заряд достига напрежение 4.0V – 4.2V.  Видно е че работния диапазон на литиево йонната батерия за фотоапарат е в интервала от 3V до 4.2V. Илюстрирали сме това в графиката по-долу, където става ясно, че под 3V имаме една част от капацитета, която не можем да използваме.

 

 

 

Батерии за Фотоапарати – Характеристики

Важно е да знаем характеристиките на батериите за фотоапарати, за да можем сравнявайки ги да подберем по-добрата батерия за нашия фотоапарат.

  • Напрежение

Измерва се във V [ Volt ] произнася се Волт и се изписва винаги с главна буква.

 

Както споменахме по-горе по-високото напрежение е по-добрия избор, защото ще можем да използваме по-голяма част от капацитета на батерията.

  • Капацитет

Измерва се в mAh [mili Amper Hours] произнася се мили Ампер часа, изписва се само Ампер с главна буква.

1000 mAh са равни на 1 Ah

 

Капацитета е сложна характеристика зависеща от вложените материали, както количествено – така и качествено.

Важно е обаче да знаем, че батериите за фотоапарат са ограничени по размер, което от своя страна ограничава количествената характеристика и всичко се свежда до качеството на вложените материали в съответния обем на батерията.

  • Ток

Измерва се в A [ Amper ] произнася се Ампер и се изписва с главна буква.

 

Специфично за литиево йонните батерии е че те поддържат сравнително постоянни характеристики на

номиналния ток в диапазона на напрежение от 3V до 4.2V.

Ако сравним една литиево йонна батерия и 2 алкални батерии свързани последователно можем да видим разликата в промяната на тока, както и съответния пад спрямо напрежението. При алкалните батерии с пада на напрежението пада и максималния ток, който може да се отдаде, докато при литиево йонните батерии този пад е пренебрежимо малък.

  • Мощност

Измерва се във Wh [ Watt hours ] произнася се Ват часа и се изписва само Ват с главна буква.

 

Това е количествена характеристика, която се обуславя от две други характеристики: Напрежение и капацитет.

Формулата по която се изчислява е :

 

(Ah) * (V) = (Wh)

 

Батерии за Фотоапарати – видове и конструктивни особености

 

Можем да класифицираме батериите за фотоапарати на няколко групи според вида им:

 

  • Стандартни батерии – АА
  • Акумулаторни стандартни батерии - AA
  • Литиеви стандартни батерии – АА
  • Литиеви призматични – 2CR5, CR-P2, CR123, CR2, CR-V3
  • Литиево йонни

 

Първите три вида батерии за фотоапарати са с един и същ размер – АА, който е добре познат от всички. Използват се при ниските класове фотоапарати с цел да намалят цената на съответния фотоапарат. Хубавото е че тези батерии са стандартни и могат да се намерят във всеки магазин. Много често попадаме на изтъкване на тази характеристика, като се подчертава че няма да имаме проблем със закупуването на скъпи литиеви или литиево йонни батерии за нашия фотоапарат, а просто като алтернатива можем да си закупим комплект AA акумулаторни батерии.

Да, това е вярно, но има едно „но“

 

 Цената на комплект акумулаторни батерии със зарядно не е толкова ниска! Да кажем, че почти се доближава до една литиево йонна батерия, а характеристиките им са много различни. Така или иначе ние сме ограничени в този случай от размера на батериите и нямаме много голям избор. Алтернатива са новите литиеви стандартни батерии AA, но за съжаление цената им е доста скъпа за момента.

 

Четвъртата група батерии за фотоапарат все повече излиза от употреба и много малко нови фотоапарати се проектират да използват такива батерии. Характеристиките на литиевите призматични батерии са най-добри от всички включително и от литиево йонните, но за съжаление факторите цена и това че е батерия за единична употреба напълно изключват тяхното използване в съвременните конструкции.

 

За литиево йонните батерии казахме доста досега и можем да обобщим, че напълно изместват всички останали батерии за фотоапарат и се налагат трайно не само при фотоапаратите, но и при батериите за видеокамери, лаптопи и всякакви други устройства изискващи голяма консумация на енергия.